Musea

In de binnenstad zijn een aantal musea verstopt. We zetten hier de musea in en om Doesburg op een rij.

Naast Hazestad en Mosterdstad lijkt Doesburg ook wel de stad van de mini musea. We noemen het huidige aanbod op 1 oktober 20223. Het Openbaar vervoer en speelgoedmuseum, Museum de Maurits 1940-1945, Museum de Rode Toren, het Mosterd museum, De Schelp van Doesburg, Ezel Museum Rozan, Museum tuin 't Olde ras en tenslotte met internationale faam het Lalique Museum. We lichten de meest kenmerkende musea even voor je uit.

Lalique Museum in Doesburg

Het Lalique Museum is gevestigd in het hart van het historische centrum van Doesburg, vlakbij Arnhem. Het museum, dat sinds 2011 bestaat, is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique tevens werk van tijdgenoten te bewonderen is. De tentoonstellingsradius beslaat de periode van circa 1850-1950. 

https://www.laliquemuseum.nl

 

 

 

Zilvermuseum Doesburg

heeft een unieke collectie zilveren mosterdpotjes en aanverwante zilveren objecten. Deze collectie hoort gewoon bij Doesburg, bij velen bekend als Mosterdstad. Nergens beter dan hier past een museum met honderden zilveren mosterdpotjes en aanverwante objecten, afkomstig uit meer dan twintig landen, uit de periode 1700 -1920.

Het museum is gevestigd in de markante Martinikerk.

https://zilvermuseumdoesburg.nl

 

Doesburgsche Mosterdfabriek 

In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. U kunt de oude molens en bijbehorende apparatuur van diverse verdwenen Nederlandse mosterdfabriekjes bezichtigen en zien en leren hoe de ouderwetse pure boerenmosterd vandaag de dag nog wordt gemaakt en hoe handmatig de potjes met mosterd worden gevuld. Tevens kunt U in ons mosterdmuseum een unieke collectie van honderden oude en nieuwe mosterdpotjes bekijken. Zeker is, dat U met veel smakelijke ideeën naar huis gaat. U maakt kennis met een typisch oud Hollands ambacht.

https://doesburgschemosterd.nl

Streekmuseum De Roode Tooren toont objecten betreffende de geschiedenis van het oude Richterambt Doesborgh (1340) er wordt aandacht besteed aan vondsten uit o.a. de middensteentijd, ijzertijd en middeleeuwen vertellen over de eerste bewoners van deze regio. Daarnaast zijn er presentaties over religie, openbaar bestuur en veiligheid en Doesburgs zilver. Ook kan men kennis nemen van Doesburg als vestingstad en haar betekenis voor handel en ambacht in stad en regio met o.a. een kruidenierswinkel uit 1890 en een werkende tabakskerverij uit 1894. Er is een bijzondere portrettengalerij van beroemde Doesburgers.

https://roodetooren.nl